Uvodna riječ

Četvrta industrijska revolucija (4.0) i intenzivan razvoj tehnologije doveli su do napretka mnogih privrednih grana, kao i unapređenja kvaliteta ljudskog života. Danas postoji niz novih zanimanja poput dron operatera ili menadžera društvenih mreža i influensera, a koja su prije 15 ili 20 godina bila nezamisliva. Takođe, pored nastanka novih, došlo je i do modernizacije postojećih zanimanja što je dovelo do poboljšanja krajnjeg rezultata.

Ovaj trend rasta i razvoja nije zaobišao ni geografiju i njene discipline.

Jedna od najbrže rastućih grana geografije je svakako razvoj geografskog informacionog sistema, poznatijeg i kao GIS. Danas mnogi veliki sistemi poput institucija koje se bave upravljanjem vodama, šumama ili zemljištem ne mogu da zamisle svoj rast i razvoj bez posjedovanja sistema u kojem će pohraniti sve prostorne podatke kojim raspolažu, kao i njihove međusobne relacije. Primjena GIS-a svakodnevno raste, prvenstveno zahvaljujući razvoju informacionih tehnologija. Jedan od ciljeva geographytech jeste da prikaže taj rast i sfere u kojima se primjenjuje.

Poštovani čitaoci, portal GEOGRAPHYTECH predstavlja pionirski poduhvat prezentovanja sinergije savremene tehnologije i geografskih nauka.

Pratiti nas možete i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Dobro došli na www.geographytech.com

Leave a Reply